De kinderen samen opvoeden na een scheiding: Live and let Live?

11-08-2020

Een cliënt belde mij onlangs met de vraag of hij iets kon doen aan het veelvuldig roken van zijn ex-vrouw in het bijzijn van de kinderen.

Als Advocaat Scheidingsmediator krijg ik veel vragen van ex-partners / ouders over hoe om te gaan met discussie over: bedtijd, eetgewoontes, schermtijd, zakgeld, vakantie enz. enz. Wel of niet roken in het bijzijn van de kinderen: dat is een lastige!

Gezamenlijk gezag na scheiding

Ouders houden na een scheiding het gezamenlijk gezag over de kinderen.
Gezamenlijk gezag is een ruim begrip: de plicht en het recht van de ouder zijn minderjarig kind te verzorgen en op te voeden. Onder verzorging en opvoeding wordt verstaan de zorg en de verantwoordelijkheid voor het geestelijk en lichamelijk welzijn en de veiligheid van het kind.

Is roken in het bijzijn van de kinderen schadelijk voor het lichamelijk welzijn en de veiligheid van een kind?

Roken in het bijzijn van de kinderen

Recent verzocht een ouder de rechter de andere ouder te gebieden niet in de nabijheid van de kinderen te roken.
De rechter overwoog dat het in beginsel aan de ouders is om invulling te geven aan de wijze waarop zij hun kinderen wensen op te voeden en hoe zij zich jegens hen wensen te gedragen. Ingrijpen in het familieleven is slechts gerechtvaardigd indien er een gevaarzetting is voor de kinderen. De rechter wees het verzoek af.

Enerzijds zou een gerechtelijk verbod te roken (in het bijzijn van de kinderen) fors ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van de rokende ouder. Anderzijds is meeroken voor kinderen ongezond. Dit is wat meeroken met je kinderen doet.

Live and let Live (or Die?)

Bij gezamenlijk gezag na een scheiding geven de ouders elkaar de ruimte en vrijheid om een eigen invulling te geven aan de wijze waarop zij hun kinderen willen opvoeden, maar die vrijheid wordt dus wel beperkt als sprake is van gevaar voor de kinderen. Dus het motto voor de ouders is “leven en laten leven”. Maar NIET als dat ten kosten gaat van het lichamelijk welzijn en de veiligheid van de kinderen!

Mijn advies aan mijn cliënt: probeer er samen met je ex-vrouw uit te komen en als dat samen niet lukt bespreek het met een vFAS mediator. Dit kan escalatie en een procedure bij de rechter voorkomen. En áls het toch tot een procedure zou komen, dan zou ik voor mijn cliënt de rechter willen overtuigen van het gevaar van meeroken voor de kinderen. Als ik daarbij de activist tegen de tabaksindustrie Wanda de Kanter (longarts en oprichter van Stichting Rookpreventie Jeugd) vraag ook een duit in het zakje te doen, ben ik benieuwd naar de uitkomst!

Lilys Law

Lilian van der Schaaf is een betrokken en ervaren Advocaat Scheidingsmediator.

Heeft u vragen over gezamenlijk gezag na scheiding? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek of meer informatie.