Is online scheiden zo goedkoop als het lijkt?

13-05-2016

Een scheiding regel je bij een advocaat op kantoor, maar ook steeds vaker via internet. Is zo’n online scheidingstraject ook echt zo goedkoop en snel als wordt gedacht?”

Dat is dus maar helemaal de vraag, zo bleek uit de uitzending van Kassa van afgelopen zaterdag.
Voor wie de uitzending niet heeft gezien: http://kassa.vara.nl/media/356910

Steeds vaker spreek ik in mijn echtscheidingspraktijk cliënten die via een online echtscheiding een echtscheidingsconvenant hebben ondertekend dat in de praktijk onuitvoerbaar blijkt  en/of zeer nadelige gevolgen blijkt te hebben voor beide partijen of voor een van hen. De convenanten laten innerlijke tegenstrijdigheden zien en fiscale en juridische onmogelijkheden. Soms is er zelfs sprake van juridisch nietige afspraken. De kosten van de procedure die nodig is om een en ander weer recht te breien – als dat al kan – zijn vele malen hoger dan de kosten van de online scheiding.

Het doel van echtscheidingsmediation is dat met goede informatie van de deskundige en in goed overleg een lang houdbare afspraak tot stand komt. De advocaat echtscheidingsmediator gaat  zorgvuldig te werk en verlangt een eigen overtuiging dat beide partijen de inhoud van een regeling begrijpen en over en weer hetzelfde uitleggen. Alle opties en mogelijkheden moeten worden voorgehouden. Als er genoegen wordt genomen met minder dan waar vermoedelijk recht op is, moet ook dat worden besproken. Face tot face; bij de mediator aan tafel.

Online scheiden is wellicht een optie als je geen kinderen hebt, ongeveer hetzelfde arbeidsinkomen  en er weinig bezittingen zijn. Als dat niet het geval is dan geldt veelal ook bij online echtscheidingen: goedkoop is duurkoop.

Bij Lilys Law houd je grip op de kosten met het systeem van vaste prijzen.

“If you think it’s expensive to hire a professional, wait until you hire an amateur.”